Hírek

Új forrasztó berendezés a portfóliónkban

Új forrasztó berendezés a portfóliónkban

A gőzfázisú forrasztás folyamata újraömlesztéses technológián alapul, ahol a hordozóra elhelyezett alkatrészeket forrasztjuk a helyükre.

A technológia előnye az infravörös vagy konvekciós eljárásokkal ellentétben, hogy a nagy hőtömegű, vagy hőmérsékletérzékeny alkatrészekkel rendelkező szerelvények gond nélkül forraszthatóak ezzel a technológiával.
A csak alsó kivezetésekkel ellátott alkatrészek egyre jobban terjednek, sok áramkör már nem is érhető el sirályszárnyú, vagy J lábakkal ellátott tokozásban. Az ilyen alkatrészek esetén a forraszcsomópontok átmelegítése kis méretű konvekciós elven működő berendezéssel problémás lehet, hiszen, az alkatrész alatt elhelyezkedő forraszt is meg kell olvasztani, amihez a hőt az alkatrészen és a panelen keresztül kell eljuttatni az alkatrész alá.

A gőzfázisú forrasztás, más néven kondenzációs forrasztás rövid ismertetése:
Egy inert folyadékot a forráspontja fölé viszünk, így a folyadék fölött gőz képződik.
Ez a folyadék egy erre a célra speciálisan kifejlesztett, Galden® márkanevű közeg, amelynek forráspontja típustól függően 230 °C és 240 °C. Ez a panelen lecsapódó gőz adja át az energiát a hőforrástól egy vagy több „hőelnyelőbe”. Esetünkben ezek a PCB, az alkatrészek és az alkalmazott forraszpaszta.

A gőz először a hűvösebb felületeken kondenzálódik, így nagyobb mennyiségű energiát szállít ezekre a területekre, és egyenletesen felmelegíti a forrasztandó felületet. A lecsapódás addig folytatódik, amíg a panelen van olyan pont, aminek a hőmérséklete a használt folyadék forráspontjánál alacsonyabb. Emellett a Galden® forráspontja korlátozza az általa elérhető maximális hőmérsékletet, így a felületek nem kívánt túlmelegítése is kizárt.

A Vapor Phase One az iparág egyik legkíméletesebb forrasztási eljárását kínálja a fejlesztőmérnököknek, valamint a kis- és közepes méretű prototípusgyártó szolgáltatóknak.

A Vapor Phase Two azonos elven működik, nagyobb teljesítménnyel és nagyobb forrasztható panelmérettel, így tökéletesen alkalmas akár kisebb sorozatgyártásokra is. 

Az infravörös vagy konvekciós eljárásokkal ellentétben a nagy hőtömegű, vagy hőmérsékletérzékeny alkatrészekkel rendelkező szerelvények gond nélkül forraszthatóak a gőzfázisú technológiával.

A PCB-Arts gőzfázisú berendezések előnyei:
Gyors hőmérsékleti profilok: A Vapor Phase One és a Vapor Phase Two kialakítása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyors hőmérsékleti profilokat futtassanak egy állítható magasságú PCB emelő segítségével.

Egyedi forrasztási profilok: Gőzfázisú berendezések képesek egyedi forrasztási profilok importálására SD kártya segítségével. E profilok alapján a fűtési teljesítmény és az panel tartó pozíciója a különböző forrasztópasztákhoz igazítható.

Gyors lehűlés: Ez a funkció lerövidíti a folyamat idejét és biztosítja a Galden® minimális veszteségét a leforrasztott PCB eltávolításakor.

Kondenzációs veszteség csökkentése: A gőzfázisú technológiával a forrasztott szerelvényt általában Galden®-maradványok borítják. A PCB-Arts berendezései a forrasztási folyamat után 120 °C-os hőmérsékleten tartják a forrasztott szerelvényt, így azon alig maradnak maradványok.

Fedél felemelése: A folyamat kamra fedele automatikusan felemelkedik, hogy megkönnyítse a PCB-k behelyezését és eltávolítását.

Betekintőablak: A valós idejű hőmérsékleti adatokat megjelenítő képernyő mellett a Vapor Phase One & Two berendezések egy belső megvilágítással ellátott ellenőrző ablakkal is rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy belásunk abba a térbe, ahol a forrasztás végbemegy, ami a profil beállítását segíti.

Biztonság: A berendezések számos biztonsági mechanizmussal rendelkeznek, amelyeket mind szoftveresen, mind hardveresen implementáltak a biztonságos működés és forrasztási folyamatok érdekében.

Bővebb információk:

https://www.microsolder.hu/gyartoeszkozok-gepek/gozfazisuforrasztas/

https://www.pcb-arts.com/en/vapor_phase_one_two

 

Császár Csaba

csaba.csaszar@microsolder.hu

+36 20 501 9909

 

Jakab Zoltán

zoltan.jakab@microsolder.hu

+36 20 419 8216