Fázisváltó anyagok

Az egyre kisebb méretű, de egyre nagyobb teljesítményű elektronikai eszközöknél a képződő hő elvezetése mind fontosabb szerephez jut. Mivel a hőelveztésben részt vevő alkatrészek közül a legkisebb hővezető képességű anyag a hővezető paszta, vagy ragasztó, ezért a még vékony réteg is jelentős részét képezi az összesített hőellenállásnak. Ez azt jelenti, hogy egy rosszul megválasztott anyag esetén a berendezés élettartama rövidebb lesz, vagy a berendezés nem is fog működni. A Henkel fázisváltó hővezető anyagai (PCTIM) elérhetők nyomtatható, diszpenzelhető, fólia hordozóra felvitt és méretre vágott formában is. Ezen anyagok tudják biztosítani a legjobb hőátadást a hőt termelő alkatrész és a hűtőborda között, mivel a réteg vastagsága minimális és a hővezető képessége pedig kiemelkedő.

Hővezető paszták és ragasztók

Amennyiben az alkatrész hőmérséklete meghaladja a 150 Celsius fokot, akkor a Henkel szilikon alapú hővezető pasztái adhatnak megfelelő megoldást a hőelvezetés problémájára.
Bizonyos esetekben a hővezető anyagnak mechanikailag is rögzíteni kell az alkatrészt, vagy a hűtőbordát az alkatrészhez, mint például hőelemet, vagy olyan alkatrészt, aminél a hűtőborda mechanikai rögzítése nem oldható meg máshogy. A Loctite ragasztók között találhatunk olyan verziókat, melyek üveggolyókat tartalmaznak a minimális ragasztóvastagság biztosítása érdekében. Ezeket az anyagokat „Self Shimming” jelzővel illetik.A hővezető ragasztók között találhatók akril alapú (aktivátoros és 2 komponensű) anyagok, amik rendkívül gyors kikeményedési tulajdonságai a tömegtermelésnél előnyösek, szilikon alapúak, melyek magas hőmérsékletű alkalmazásoknál nyújtanak megoldást, valamint epoxi alapúak (1 és 2 komponensűek) melyek nagy mechanikai szilárdságú kötést hoznak létre.

Hővezető paszták és ragasztók

Fémmagos áramköri lapok dielektromos rétegei

Főként a LED fényforrások konstrukcióiban elterjedten használatos fémmagos áramköri lapok estében vékony, de jó hővezető és egyúttal jó elektromos szigetelési tulajdonságokat mutató réteg kerül a fémmag és a vezető rajzolat kialakítására szolgáló réz fólia réteg közé. Ezek a panelek IMS (Insulated Metal Substrates) néven is ismertek. A Henkel által megszerzett Bergquist cég Thermal Clad márkanéven kínálja alaplemezeit. A HPL jelű kifejezetten LED fényforrás céljaira készül (High Power Lighting).

Fémmagos áramköri lapok dielektromos rétegei
Fémmagos áramköri lapok dielektromos rétegei
A LED-ek fénykibocsátása, színe (fehérnél igen fontos!), élettartama egyaránt függ a LED chip hőmérsékletétől, azaz a megfelelő hőelvezetéstől, amely biztosítja az állandó, elfogadható hőmérsékletet. Az IMS alaplemezek különböző táblaméretben kaphatók. Egyes, nagy számban alkalmazott áramköri lap alakok (téglalap csillag, stb.) készre vágva is megvásárolhatók, akár alsó oldalukon öntapadó hővezető ragasztóréteggel, amellyel hűtőbordára csatlakoztathatók.
Fénykibocsátás

Beszéljen szakértőnkkel

Császár Csaba
értékesítő, műszaki tanácsadó munkatárs, tanúsított IPC-A-610 és IPC/WHMA-A-620 mester tréner, IPC-A-600 és IPC-6012 tréner
csaba.csaszar@microsolder.hu
+36 20 501 9909