A nitrogénről

Az ipar számos területén használják a tiszta nitrogént. A vegyipar, a gyógyszeripar, az élelmiszeripar és a különböző laboratóriumi alkalmazások mellett az elektronikai ipar nitrogén igénye is jelentős, főként az ólommentes technológiák elterjedése következtében (szelektív ill. hullámforrasztó berendezések, reflow kemencék, klímakamrák, tároló szekrények stb.).A nitrogén mindenütt megtalálható a levegőben, annak mintegy 78% teszi ki. Színtelen, szagtalan, íztelen, gyakorlatilag inert gáz, azaz szokásos környezeti feltételek között nem lép reakcióba más anyagokkal. Zárt térben az oxigén kiszorításával megakadályozva az oxidációt. Forrasztáskor nitrogén atmoszférában csökken a megömlött forrasz felületi feszültsége, nedvesítő képessége javul. Az ólommentes forraszok az ólomtartalmúaknál kedvezőtlenebb technológiai jellemzői, az ólommentes forrasztási technológiák szűk folyamatablaka szükségessé, sok esetben elkerülhetetlenné teszi a nitrogén alkalmazását.

A nagy üzemekben tartálykocsikból feltöltött, telepített nitrogéntartályok vannak, amelyben cseppfolyós nitrogén tartanak. Nagy, hőszigetelt kültéri tartályok és a gáz halmazállapotúvá alakításhoz szükséges elpárologtató berendezések telepítése csak jelentős és folyamatos nitrogén igény esetén gazdaságos (tartály fogadására alkalmas terület kialakítása, engedélyeztetése stb.).

A kis és közepes méretű üzemek nitrogént többnyire nagy nyomású palackokban vagy tartályokban szállítják a felhasználókhoz. Így a nitrogén folyamatos biztosítása, jelentős logisztikai feladat, nem beszélve a palackok tárolásával, cseréjével kapcsolatos biztonsági előírásokról, elvárásokról. A módszer nehézkessége, drágasága a kisüzemeket számos esetben távol tartotta a korszerű forrasztási technológiáktól, nyilvánvalóan rontva piaci helyzetüket.

Nitrogéngenerátorok

Kisebb nitrogénigény esetén, pl. szelektív forrasztógéphez, a leggazdaságosabb, legoptimálisabb megoldást gyakran nitrogéngenerátorok alkalmazásával lehet megvalósítani. A Microsolder Kft. által forgalmazott nitrogéngenerátorok a felhasználás helyén, közvetlenül a környezeti levegőből állítják elő az akár 99,999% tisztaságú nitrogént, mely a következő előnyökkel jár a felhasználó számára:

 • biztonságos és megbízható technológia nagy tisztaságú nitrogén előállítására,
 • automatikus készenlét – a nitrogén folyamatosan rendelkezésre áll
 • nincs szükség palackok vagy tartályok használatára,
 • nincs váratlan leállás a hibás vagy megüresedő palackok miatt,
 • egyszerű üzembe helyezés és működtetés (Plug & Play) – csak 230V-os hálózati tápot és olaj és vízmentes sűrített levegőt igényel,
 • kis helyigény, kompakt kialakítás,
 • megbízható, felügyelet nélküli üzemeltetés,
 • alacsony üzemeltetési és karbantartási költségek – gyorsan megtérülő beruházás,·
 • moduláris felépítés és a flexibilis technológia – lehetővé teszi egyedi igények figyelembevételét
 • igényekhez igazodó nitrogén szállítás,
 • PLC vezérelt berendezés, digitális kijelző,
 • környezetbarát üzem,
 • megfizethető beruházási költség.

A rendelkezésre álló nitrogéngenerátorok közül mindíg a feladathoz legjobban illeszkedő berendezést ajánljuk. Kiválasztásához kérje tapasztalt szakembereink segítségét.

A nagytisztaságú nitrogén előállításához alkalmazott technológia:

PSA (Pressure Swing Adsorption)
A nyomáslengetéses adszorpciós eljárás (PSA) azon a tényen alapul, hogy nyomás alatt a gázok hajlamosak alkalmas szilárd felületeken megkötődni (adszorbeálni). Minél nagyobb a nyomás, annál több gáz adszorbeálódik, de amikor a nyomás csökken, a gáz felszabadul (deszorpció). A PSA eljárás jól használható a különböző gázokból álló keverékek szétválasztására, mivel a különböző gázok a különféle szilárd felületekhez eltérőképpen hajlamosak kötődni (erősebben vagy kevésbé erősen). Ezzel a módszerrel – az adszorbensek megfelelő megválasztásával – a levegőből az oxigén vagy a nitrogén is kiválasztható. Ha egy gázkeveréket, mint például a levegő, nyomás alatt keresztülvezetünk egy olyan adszorbens anyagot tartalmazó edényen (adszorbens ágy), amely az oxigént jóval erősebben vonzza, mint a nitrogént, akkor az oxigén részben vagy akár teljes mértékben az adszorbens ágyban marad, és így az edényből kiáramló gáz nagytisztaságú nitrogén. Amikor az adszorbens ágy eléri oxigén megkötő kapacitásának maximumát, akkor a nyomás csökkentésével az adszorbeált oxigént fel lehet szabadítani, azaz az adszorbens ágyat regenerálni. Ezt követően az eszköz ismét készen áll egy újabb nitrogén előállító ciklusra.
CMS (Carbon Molecular Sieve)
A molekuláris szita pontos és egységes méretű apró pórusokat tartalmazó anyag, amely megszűri az adszorbenshez áramló gázokat. A molekulák, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy áthaladjanak a pórusokon adszorbeálódnak, míg a nagyobb molekulák nem.
Az adszorberekben használt molekulasziták molekuláris méretű pórusaiban a gázok szelektíven kötődnek meg, így az adszorpciós, nagyobb nyomású szakaszban az oxigén molekulái az adszorbens tölteten maradnak, míg nitrogén molekulái felhasználásra kész állapotban tovább áramlanak. A következő fázisban a nyomást atmoszferikusra csökkentve, az adszorbeálódott molekulák deszorbeálódnak, felszabadulnak az adszorbens felületéről, és a felesleges gáz a szabadba engedhető.
A folyamatos gázszolgáltatásra alkalmas PSA berendezések ezért két adszorber-egységből állnak, amelyek felváltva vannak adszorpciós, vagyis termelési fázisban, illetve deszorpciós, regenerálódó fázisban.

Beszéljen szakértőnkkel

Jakab Zoltán
üzletfejlesztési és értékesítési vezető, tanúsított IPC-A-610 és IPC-7711/21 mester tréner
zoltan.jakab@microsolder.hu
+36 20 419 8216

Sárvári Zsolt
minőségirányítási és szerviz vezető
zsolt.sarvari@microsolder.hu
+36 20 414 2458