Az ERSA által kínált manuális optikai ellenőrző berendezések alkalmasak a rejtett forrasztási csomópontok vizsgálatára, az eredmények dokumentálására és a feltárt problémák megoldásának elősegítésére. Ezen feladatok ellátására egymással szorosan összefüggő szoftver – hardver készleteket kínálunk, amelyek a legkisebb hordozható mérettől a 700mm-es hosszúságú panelek vizsgálatára szolgáló ún. XL rendszerekig terjednek.
Az ERSA által kínált manuális optikai ellenőrző berendezések alkalmasak a rejtett forrasztási csomópontok vizsgálatára

A legkisebb eszköz az ERSA Mobile Scope, amely egyszerűen kezelhető, kézben tartható és USB interfészen keresztül notebookhoz vagy más számítógéphez csatlakoztatható. A készülék akár egy köppeny zsebében is elfér, így hasznos társa lehet a folyamat- ill. minőségirányítási mérnököknek a mindennapi munkájuk során. Többféle kiegészítő tartozék választható a még sokoldalúbb felhasználás érdekében. A 90°-os BGA optika mellett rendelhető egyenesen néző Macro-Zoom lencsékkel, állvánnyal, üvegszálas háttérvilágítással (light brush) és X/Y tárgyasztallal.

A legkisebb eszköz az ERSA Mobile Scope, amely egyszerűen kezelhető, kézben tartható és USB interfészen keresztül notebookhoz vagy más számítógéphez csatlakoztatható.

Az Ersascope 1 rendszer a következő lépést képviseli az ERSA optikai ellenőrző készülékeinek családjában. Asztali berendezés, halogén fényforrással, 90°-os BGA optikával, X/Y irányban mozgatható tárgyasztallal, derítőfénnyel, CMOS USB kamerával. Fő felhasználási területe az átlagos bonyolultságú BGA alkatrészek vizsgálata.

Az Ersascope 1 rendszer a következő lépést képviseli az ERSA optikai ellenőrző készülékeinek családjában

Az Ersascope 2 változat a legsokoldalúbban felhasználható berendezés. Szintén asztali megoldás, amely továbbfejlesztett MHLS fényforrást használ. Az MHLS fényforrás erősebb, fehér fényt bocsát ki, ami tisztább és világosabb felvételek készítését teszi lehetővé. A csatlakoztatott 1,3 megapixeles CCD kamera kíváló minőségű képeket biztosít. Az optikai felépítményhez háromféle vizsgálófej csatlakoztatható. A 90°-os fej az általános BGA vizsgálathoz, a 90°-os Flip Chip fej a mikro BGA-k és egyéb kisméretű, nagyon leültetett alkatrészek ellenőrzéséhez, míg a 0°-os fej videomikroszkópként a hagyományos SMD-k értékeléséhez nyújt segítséget. A homlok- és háttérfény aránya mechanikus írisz segítségével fokozatmentesen állítható. A tárgyasztal X/Y/Theta irányban mozgatható. Az alapkészlet tartalmazza az üvegszálas (un. light brush) megvilágítást is!

Az Ersascope 2 változat a legsokoldalúbban felhasználható berendezés. Szintén asztali megoldás, amely továbbfejlesztett MHLS fényforrást használ.

A nagyméretű áramköri lapok befogadására az Ersascope XL rendszert kínáljuk. A készülék használható az Ersascope 1 vagy 2 optikáival is. Fő jellemzője a módosított tárgyasztal, ami maximum 600 x 700mm-es kártyák befogadására képes és integrált alsó alátámasztásokkal rendelkezik. Az optikai fejek egy 300mm-es teleszkópos karra vannak felszerelve, hogy a vizsgálandó terület minden pontjára kényelmesen elérjenek.

A nagyméretű áramköri lapok befogadására az Ersascope XL rendszert kínáljuk.

Az összes fent említett készülék tartozéka az ImageDoc Basic szoftver, ami a legváltozatosabb műveletek elvégzésére alkalmas. Csak izelítőül néhány a főbb funkciók közül: képek felíratozása, jelölése, mérés, jegyzőkönyv készítés, probléma – megoldás adatbázis, tanulmányok és internetes linkek elérése, referencia képcsoportok létrehozása. A szoftver külön licensz megvásárlása után „továbbfejleszthető” a maximális szolgáltatásokat nyújtó EXP verzióra, ami az előzőeken túlmenően fénykép manipulációs lehetőségeket, AVI videofelvételt, teljes mélységben éles képek létrehozását (focus fusion), és statisztikai funkciókat is kínál. 

Összességében elmondható, hogy az Ersascope rendszerek nagyon sokféleképpen használhatók a minőségirányítás és a folyamatbeállítás területén. Kellő ötletességgel az eredeti fő vizsgálati területeken túlmutató alkalmazások is megvalósíthatók, mint például árnyékoláson belüli furatszerelt alkatrészeken a felső oldali forraszmeniszkusz megtekintése és mérése, vagy egyes átfémezett furatok belsejének vizsgálata.

Beszéljen szakértőnkkel

Sárvári Zsolt
minőségirányítási és szerviz vezető
zsolt.sarvari@microsolder.hu
+36 20 414 2458

Pető Csaba
ügyvezető, értékesítési és műszaki támogatási igazgató, tanúsított IPC-A-610 mestertréner
csaba.peto@microsolder.hu
+36 20 464 1303

Jakab Zoltán
üzletfejlesztési és értékesítési vezető, tanúsított IPC-A-610 és IPC-7711/21 Mester tréner
zoltan.jakab@microsolder.hu
+36 20 419 8216