Vezetőképes ragasztók

A vezetőképes ragasztók bizonyos esetekben a forrasztás kiváltására használhatók RFID, COB, Smart Card, polimer vastagréteg technológiáknál.
A Henkel BMI alapú die attach ragasztóit az alkatrészgyártásban használják. Ezen anyagok hőállósága jelentősen magasabb mint a hagyományos ólommentes forraszanyagok olvadáspontja, így magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz is alkalmas. A vezetőképes ragasztók alternatívát jelenthetnek a forraszanyagokkal szemben, amennyiben a csatlakoztatni kívánt alkatrész, vagy az áramköri hordozó hőállósága forrasztáshoz nem elegendő. Ilyen lehet például a poliészter hordozóra nyomtatott áramkör, bio érzékelő.
A napelem gyártásnál az eltérő hőtágulási együtthatójú alkatrészeket rendszerint forrasztással kötik össze, ami nagy hőmérséklet ingadozás esetén a kötés megbízhatóságát negatívan befolyásolja. A Henkel „Snap Cure” CA3556HF vezetőképes ragasztó lehet megoldás a problémára.
A nagy hatékonyságú kollimátoros napelemek gyártásának nélkülözhetetlen anyaga a QMI 519, vagy QMI529HT.

Nem vezetőképes SMD és rögzítő ragasztók

SMD ragasztók
Egy komponensű epoxi ragasztók az alkatrészek panelre rögzítésére hullámforrasztás előtt. Felvitel szerint nyomtatható, vagy diszpenzelhető verziók. A diszpenzelhető Loctite 3621-es ragasztót akár 1 hónapon át szobahőmérsékleten tárolhatjuk, ami a minőségbiztosítás és a gyártás számára is előnyös.
Az SMD ragasztók másik felviteli módja a nyomtatás. A Loctite SMD ragasztók használhatók fém stencillel, valamint az alacsonyabb viszkozitásuak Pump Print stencillel. Jellemzőjük a magas nedves tapadási erő, így az alkatrészek nem mozdulnak el a ragasztó kikeményedése előtt, ami a forrasztás utáni javítások számát minimalizálja.

Nem vezetőképes SMD és rögzítő ragasztók

Alkatrészrögzítő ragasztók
Bizonyos alkatrészeket, pl. magas profilú elektrolit kondenzátorokat, a forrasztás után a panelhez kell rögzíteni, növelve a vibrációnak, leejtésnek való ellenálló képességét. Ilyenkor a Loctite MS polimer anyagai használhatók a legtöbb esetben. Jó tapadás, UV állóság jellemzi ezen anyagokat.

Ragasztó filmek

A legkritikusabb alkalmazásoknál (hadiipar, orvosi és autó elektronika) kapnak teret a Henkel film ragasztói. Egyenletes rétegvastagság, kis mértékű ragasztó migráció jellemzi ezen anyagokat. Tipikus felhasználási terület a flexibilis-merev nyomtatott huzalozású lemez csatlakozása, ahol a ragasztó csak kis mértékben folyhat ki a ragasztási felületek közül. A filmek között megtalálhatók elektromosan szigetelő és elektromosan vezetőképes anyagok. Az elektromosan szigetelő verziók között található hővezető anyagok hűtőbordák rögzítésére használhatók. Ezen anyagok méretre szabottan elérhetők, használatuk során egyenletes, pontos rétegvastagság érhető el. A filmek használatakor a folyadék ragasztóknál szokásos ragasztó kifolyásoktól, szerszám szennyeződésektől mentes gyártási folyamatot tudunk elérni, ami a termék megjelenését is jelentősen javítja. A Henkel epoxi alapú fólia ragasztói a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek, akár hermetikus alkatrész tokon belül is használhatók (NASA részéről kipárolgásra bevizsgált és elfogadott).

Ragasztó filmek

 

Beszéljen szakértőnkkel

Császár Csaba
értékesítő, műszaki tanácsadó munkatárs, tanúsított IPC-A-610 és IPC/WHMA-A-620 mester tréner, IPC-A-600 és IPC-6012 tréner
csaba.csaszar@microsolder.hu
+36 20 501 9909

Pető Csaba
ügyvezető, értékesítési és műszaki támogatási igazgató, tanúsított IPC-A-610 mestertréner
csaba.peto@microsolder.hu
+36 20 464 1303