Chip-on-Board

A panelre ültetett tokozatlan, huzalkötött alkatrészek mechanikai és elektromos védelmére tokozó anyagot kell használni. Ezen anyagok nagy tisztaságú egy komponensű epoxi ragasztók, amelyek két típusba sorolhatók:
A Glob Top technológiánál nagyon lényeges az anyag reológiája, hogy a tokozó anyag befolyjon a bondoló vezetékek közé, de ne folyjon el a panelen a kikeményítés során.
Vékonyabb huzalok esetén először egy gátat alakítanak ki egy magas viszkozitású tixotróp ragasztóból, majd az alkatrészt egy alacsony viszkozitású anyaggal fedik le. Ez a Dam & Fill technológia. A két anyagot egy lépésben keményítik ki. Kikeményedés szerint lehet UV fényre, vagy hőkezelésre keményedő anyag. Ezeket az anyagokat nem csak a tokozatlan chip-ek végelmére, hanem titkosításra is használják.

Chip-on-Board

Alátöltő anyagok

BGA, flip-chip, CSP alkatrészek megbízhatóságának növelésére kifejlesztett ragasztók. Az alkatrészeket a panelhez rögzítik, így csökkentik a forraszkötések mechanikai terhelését.
BGA, flip-chip, CSP alkatrészek megbízhatóságának növelésére kifejlesztett ragasztók. Az alkatrészeket a panelhez rögzítik, így csökkentik a forraszkötések mechanikai terhelését. Az alátöltő anyagok között megkülönböztetünk panel szintű (tokozott BGA alkatrészekhez), alkatrész szintű (tokozatlan Flip Chip alkatrészekhez) alátöltő anyagokat. A legelterjedtebbek a kapillárisan folyó anyagok, amelyet forrasztás után az alatrész mellé L-alakban diszpenzelve viszünk fel, és onnan a kapilláris hatás húzza be az alkatrész alá, tölti ki a forrasztási csomópontok közötti teret. E mellett elérhetőek az úgy nevezett „Fluxing Underfill” anyagok is. Az ilyen anyag használatakor nem viszünk fel forraszpasztát a BGA alkatrészek alá, hanem szt a folyasztószerrel kombinált alátöltő anyagot adagoljuk a panelra. Ebbe ültetjük az alkatrészt. A forrasztás során folyasztószerként viselkedik, elősegíti a megömlő forraszgolyók és a forrasztási felület egyesülését, majd az újraömlesztés után kikeményedik. Az újabb kapillárisan folyó anyagok nem igénylik a panel előmelegítését, így a folyamat egyszerűbb és biztonságosabb lehet. Nagy megbízhatóságú elektronikánál a magas Tg-jű (üvegesedési hőmérdsékletűű), alacsony hőtágulási együtthatójú anyagok adják a legjobb megoldást. Hordozható berendezéseknél, igényként merülhet fel a javíthatóság. Az újra munkálást (rework-öt) lehetővé tevő alátöltő anyagokkal ez is megoldható.

Sarokrögzítő (Corner Bond) ragasztók

Alátöltések helyett bizonyos alkalmazásokhoz használhatjuk az alkatrészeket a sarkain rögzítő (Corner Bond) ragasztóanyagokat is. Ezek felvitele az alátöltésnél egyszerűbb lehet. A mechanikai terhelést hasonlóan átveszik, mint az alátöltések, de nem töltik ki az alkatrész alatti légteret. 

Alátöltések helyett bizonyos alkalmazásokhoz használhatjuk az alkatrészeket a sarkain rögzítő (Corner Bond) ragasztóanyagokat is.

Beszéljen szakértőnkkel

Császár Csaba
értékesítő, műszaki tanácsadó munkatárs, tanúsított IPC-A-610 és IPC/WHMA-A-620 mester tréner, IPC-A-600 és IPC-6012 tréner
csaba.csaszar@microsolder.hu
+36 20 501 9909