Nyitólap Hírek, akciók, események IPC kézi forrasztási verseny, Electrosub 2019

IPC kézi forrasztási verseny, Electrosub 2019


2019.02.05
Az IPC - Association Connecting Electronics Industries idén másodszor rendezi meg Magyarországon, az Electrosub kiállításon, a világ számos más elektronikai kiállításához (APEX, SMT Connect, Productronica, MIDEST, stb.)  hasonlóan, kézi forrasztási versenyét (IPC Hand Soldering Competition - HSC). 

Kézi eszközökkel beforrasztani egy felület- és furatszerelt alkatrészekből összeállított, nagy sűrűségű nyomtatott áramköri szerelvény minden alkatrészét, úgy hogy időben elkészüljön, működőképes legyen, és megfeleljen az IPC-A-610G szabvány elfogadási követelményeinek - az nem semmi! Aki azonban sikerrel jár, várományosa lehet a pénzdíjak egyikének:

1. helyezett: 300 €
2. helyezett: 200 €
3. helyezett: 100 €


jutalomban részesül, és a győztes részvételi jogot nyer az IPC kézi forrasztási világbajnokságára, amit novemberben rendeznek Münchenben, Németországban. Az IPC fedezi az utazás és a szállás költségeit.

A munkadarab kb. levelezőlap nagyságú, felület- és furatszerelt alkatrészekkel tervezett nyomtatott áramköri szerelvény, amelyet 1 óra körüli idő alatt kell beforrasztani. A kész darabnak működnie kell (polaritás!). Az SMD-k között mindenféle várható, SOIC-től a chip alkatrészeken át a D-Pak-ig. A munkavégzéskor az IPC-J-STD-001 illetve az IPC-7711/21 eljárásait célszerű követni. A munkavégzést és a kész munkákat IPC-A-610 mestertrénerek bírálják el. Az azonos teljesítményt produkáló versenyzők között az időeredmény dönt.  A versenyzők minden anyagot, eszközt, rajzot a helyszínen megkapnak. 

Itt kiderül, ki a legjobb a legjobbak között.

A gyakorlott szakemberek mellett külön versenyt hirdet az IPC a tanulók részére. Ők egyszerűbb feladatot és szerényebb pénzdíjakat kapnak, de az izgalom és az igyekezet garantáltan nem lesz kevesebb!

Jelentkezni a Jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével lehet, legkésőbb március 25-ig. Várni nem érdemes, mert kötött számú induló fogadására van lehetőség, és a létszám hamar betelhet! IPC tag munkáltatók 3, nem IPC tagok 2 főt nevezhetnek a versenyre. Ha ennél nagyobb létszámra lenne igény, a lehetőségek (szabad helyek) függvényében az IPC dönt a nevezés lehetőségéről. Kérdéseikkel forduljanak bátran Regős Péter ügyvezető igazgatónkhoz e-mailben, vagy telefonon, a +36 20 936 4681 számon. 
Az Electrosub 2017. évi kézi forrasztási verseny győztese: Bidlek István, Elektromont Kft (középen).


Sokan kísérték figyelemmel a versenyzők munkáját.
Szurkolókat is lehet hozni!  
 A tanulók és a gyakorlott szakemberek elkészült áramköri lapja 2017-ben (idén más lehet)

2017. tanuló kategóriájának győztese, Tóth Máté, Révkomárom
Képviselt cégek