Nyitólap Hírek, akciók, események A múltkori győztes ismételt az IPC kézi forrasztási versenyén Budapesten

A múltkori győztes ismételt az IPC kézi forrasztási versenyén Budapesten


2019.04.12

Teljes volt a teltház az IPC idei kézi forrasztási versenyén, Budapesten, az Electrosub kiállításon. A próbatételre 37-en jelentkeztek a gyakorlott szakember és 34-en a diák kategóriában. A három napos rendezvény minden perce elkelt, néhány utolsó jelentkezőnek már nem is maradt hely.

A versenyfeladat nem volt könnyű. Számos apró SMD ellenállás, kondenzátor, dióda és LED mellett, pár SOIC és egy alsó hőleadó felülettel ellátott D-Pak is nehezítette a versenyzők dolgát. A forrasztó- és nagyítóeszközökről, elszívókról, szerszámokról, anyagokról,  a verseny szponzorai bőkezűen gondoskodtak. Talán picit túlzásba is vitték, alig lehetett elférni az egyébként elég nagy munkaasztalon. 

A profi versenyzők legfőbb ellenfelének azonban az idő bizonyult. Az óra 60 perctől kezdett visszaszámolni, és szenvtelenül közeledett a 0:00 felé. Az összes alkatrészt hat főnek sikerült teljes egészében beforrasztania, és ebből 3 működött tökéletesen. A többieknél elsősorban a polaritások helyessége, illetve helytelensége okozta a problémát. Andres Ojalill, az IPC Europe munkatársa a bíráló bizottság elnöke szerint ez az arány hasonló a külföldi versenyekéhez, csak a legeslegjobbak tudják a  feladatot maradéktalanul teljesíteni. 100 méter lefutni nem nagy kihívás. Na, de 10 másodpercen belül? - mondta. 

A verseny végül is az előző hazai verseny győztesének, Bidlek Istvánnak, az Elektromont Kft. munkatársának ismételt sikerét hozta, és akkori 3. helyezett, Ádám István az Eurocircuits-től lett idén a második. A 3. helyre egy másik Elektromont versenyző, Papp Imre futott be.
      
A nyertesek pénzdíjat és a szponzorok ajándékait kapták. A díjakat az IPC Europe igazgatója, Philippe Leonard adta át. A győztes meghívást kapott az IPC kézi forrasztási világbajnokság döntőjébe, ami Münchenben lesz a Produktronica kiállításon, idén novemberben. Az utazás és a szállás költségeit az IPC állja.

Akinek nem sikerült, az sem búslakodott, emléklappal és kisebb ajándékokkal távozott. A verseny izgalma, a kihívás önmagában megérte! Legközelebb lehet javítani!

A diákok feladata lényegesen egyszerűbb volt, az idő sem bizonyult olyan szorosnak. Jó volt látni a fiatalok lelkesedését. Úgy ültek be a minden modern vívmánnyal felszerelt munkahelyre, mintha egy Ferrarival mehettek volna egy kört.

Az 1. helyet Varga Balázs, a 2. helyet Tószegi Máté érte el, mindketten a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói. A 3. helyen a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, Márkus Balázs végzett. Az élményeken túl, mindhármukat kisebb pénzdíjjal  is jutalmazta az IPC.

Záróbeszédében Pilippe Leonard köszönetet mondott a Microsolder Kft-nek a tökéletes szervezésért, és mestertrénereik, Jakab Zoltán, Császár Csaba, Pető Csaba és Regős Péter közreműködéséért a verseny lebonyolításában és értékelésében.

A budapestit még további regionális kvalifikációs versenyek követeik Lengyelországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és novemberben, a Productronica kiállításon kerül sor a végső megmérettetésre, ahová nem csak Európából, hanem a világ minden sarkából érkeznek a forrasztóbajnokok.
 


Képviselt cégek